Omenapiirakka omenaisella täytteellä

Omenat on niin ihania ja niistä voi tehdä erilaisia leivonnaisia ja hilloja ja hyytelöäkin. Minä olin niin iloinen kun ystävät toivat minulle myös omenia ja lisääkin saisin. Mutta hillot ja omenapiirakkaa tehty joten seuraavaksi omenia varmaan mehun keittoon yhdessä Marja-Aronian kanssa. En ole aiemmin tehnyt tällaista piirakkaa joten sekin tuli nyt kokeiltua. Piirakka unohtui toviksi liikaa uuniin kun samalla noita hilloja tein, mutta onneksi se ei palanut ja maistuu hyvältä. Ulkonäköön vain vaikutti. Pohjan tein perusohjeella ja omenoita sitten käsittelin hieman ja sitten nauttimaan omatekoisen vanilja kastikkeen kanssa.

Kuumenna uuni 170 asteiseksi. Ohje vuokaan halkaisiltaan 23-24 cm

Pohja
520 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
220 gr suolatonta voita 
vettä

Mittaa jauhot, suola ja kylmä voi kuutioituna monitoimikoneeseen. Vatkaa hiljaisella nopeudella kunnes seos on murumaista ja ainekset sekoittuneet. Lisää 1 rkl vettä ja sekoita hyvin. Lisää toinen rkl vettä ja sekoita kunnes taikina on tasaista ja sileää. Jos taikina näyttää yhä kuivalta niin lisää vähitellen vielä pieni tippa vettä, jotta saat taikinan tasaiseksi. Voit myös vatkatata voimakkaammin hetken ennen lisä veden lisäämistä niin taikina saattaa ollakin hyvää.

Täyte
150 g suolatonta voita
3 tl kanelia
1,5 kg kuorittuja omenoita joista siemenkodat poistettu
Ja pieniksi viipaleiksi tai paloiksi leikattuna
200 g sokeria
1 kananmuna sekoitettuna tilkkaan maitoa


Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen puoli tasaiseksi jauhotetulla alustalla levyksi leivinpaperin päällä. Nosta levy piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset pois terävällä veitsellä.

Mittaa voi ja kaneli isoon kattilaan ja kuumenna, kunnes voi sulanut. Lisää pilkottuina omenaviipaleet ja sekoita. Keitä omenaviipaleita maidolla lämmöllä hiukan, että pehnevät. Levitä leivinpaperin tai tarjottimen päälle jäähtymään.

Levitä jäähtyneet omenaviipaleet piirakkapohjan päälle. Kauli loppu taikina ja laita se piirakan päälle. Nipistä reunat koristeelliseksi ja kiinni alempaan taikinaan. Leikkaa ylimääräinen taikina veitsellä pois.

Tee piirakan päälle muutama viilto jotta höyryt pääsevät pois. Ja voit lopputaikinasta tehdä piirakan päälle esim, omenan. Voitele muna-maitoseoksella ja ripottele sokeria pinnalle. Paista piirakkaa uunissa n 40 min. tai kunnes pinta on vaaleanruskea.


Kommentit

Suositut tekstit